Poblat ibèric d'Ullastret



pobalt ibèric

ullastret

poblat ibèric

poblat ibèric ullastret

poblat ibèric ullastret
Fonts fotografies: solopilar, Ana Ovando, federag

Avui toca parlar del nucli urbà de cultura ibèrica més gran de Catalunya:  la ciutat ibèrica d’Ullastret, situada al Baix Empordà,.

Aquest conjunt arqueològic està format per dos poblats ibèrics: el Puig de Sant Andreu i l’Illa d’en Reixac, i la necròpolis de Puig de Serra, però l’únic jaciment que es pot visitar és el Puig de Sant Andreu.

Des de finals del segle VI aC, la ciutat ibèrica va estar protegida per una muralla, però al voltat del 400 aC es va ampliar duplicant el terreny que hi havia construït anteriorment. Al segle III aC es van tornar a fer reformes a la fortificació, i seguidament, amb l’arribada dels romans a la zona va començar un procés de transformacions en el sistema d’explotació i ocupació econòmica del territori. Al segle II aC, Ullastret va ser abandonat, i encara no es sap exactament per quines causes.

Una bona part de les restes visibles de la ciutat ibèrica corresponen a la última fase d’ocupació del poblat, al segle III aC.

Si visiteu Ullastret, veureu que les parets de les restes reflecteixen superposició, això és perquè durant els gairebé 400 anys de vida del poblat ibèric, les cases es van anar reconstruint aprofitant els murs de les cases anteriors.

La durada aproximada de la visita és 1 hora, i el seu itinerari passa per tota mena de monuments: hi ha parts de la muralla, cases, carrers, sitges, cisternes, portes, dipòsits d’aigua, torres, temples, barris, etc.

El poblat ibèric d’Ullastret no us deixarà indiferent si us agrada l’arqueologia, la història i la cultura. Com podeu comprovar és un poblat molt extens on hi podreu observar una gran quantitat d’elements de l’antiga ciutat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario