Els Jardins del Cap Roig


jardins cap roig

jardins cap roig

cactus

castell

jardins cap roig


jardins cap roigjardins cap roig


Fonts fotgrafies: Jaume Meneses, Esther Westerveld,  

Avui volem que conegueu una mica la història d’un dels jardins més impressionants de la Costa Brava, un jardí on hi trobareu de tot, des de monuments, a plantes precioses, i fins i tot la millor música. Quina mescla més original i interessant veritat?

Els Woevodski, una peculiar parella formada pel coronel rus Nicholas Woevodski i l’aristòcrata anglesa Dororthy Webster, van fugir de les seves terres i es van dirigir cap a la Costa Brava on es van enamorar del Cap Roig a Calella de Palafrugell, un espai gairebé salvatge, verge i en el qual era molt complicat accedir-hi.  Un cop allà van construir el castell dels seus somnis, set cases destinades al personal, una capella, estables, un garatge dependències annexes i el refugi per a l’embarcació a la cala d’en Massoni. Aquest conjunt es coneixia amb el nom de “poble espanyol”, el qual estava rodejat per un preciós jardí botànic situat sobre una forta pendent que passava dels 118,7 metres sobre el nivell del mar a la part més elevada.

Actualment els Jardins del Cap Roig estan formats per 17 hectàrees que contenen 1.000 espècies diferents de plantes d’arreu del món. Aproximadament el 90% d’aquestes són plantes mediterrànies, algunes  són autòctones, però la gran majoria provenen de latituds amb un clima similar al nostre, com ara Xile, Sud Àfrica, Califòrnia, Austràlia i les Canàries. Segueix la clara essència que hi van deixar els seus creadors, per aquest motiu la gran majoria d’espècies que hi ha, entre el 70% o el 80%, són conservades des dels inicis, plantades pels mateixos Woevodski.

El Jardí està dividit en 22 zones, on s’hi poden observar els diferents tipus de plantes i escultures dissenyades per artistes coneguts nacional i internacionalment. L’ideal és seguir l’itinerari que ells mateixos han creat, per tal de no perdre’s cap detall de la vegetació cultivada.

Entre l’any 1989 i el 1990, uns anys després que els Jardins passessin a estar en mans de la Caixa de Girona, uns directius aficionats al Jazz van començar a realitzar un petit concert a la Plaça del Castell. Vist l’èxit, anys després, Caixa de Girona, es va veure amb la necessitat de reforçar les mesures de seguretat i més tard, va proposar crear un nou festival musical per tal de donar-li al Festival de Jazz més diversitat i una projecció internacional. Aquest nou projecte, iniciat l’any 2001, va tenir molt d’èxit entre el públic, i per aquest motiu, poc després d’inaugurar-lo van haver d’ampliar l’aforament del recinte i el van dotar de més comoditat. El Festival és famós per la gran quantitat d’artistes coneguts que hi actuen. L’artista que va inaugurar la primera edició va ser el tenor Josep Carreras, i després d’aquest, en les demés edicions han actuat artistes nacionals i internacionals de la talla de Bruce Springsteen, Lluís Llach, Sara Baras, Sting, Julio Iglesias, Tom Jones, Miguel Bosé, Rosana, Luz Casal, Leonard Cohen, entre molts altres.
Els Germans Roca del conegut Celler de Can Roca són els encarregats del càtering del Festival Jardins de Cap Roig.

Així doncs, si aneu per terres properes a Calella de Palafrugell, no podeu deixar de visitar els Jardins del Cap Roig!


No hay comentarios:

Publicar un comentario